Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

We vervolgen onze wandeling op het Noordeinde, tegenwoordig Herenweg, in de richting naar Hoogwoud.

Op Noordeinde D85, thans Herenweg 105, treffen we deze stolpboerderij onder de naam ‘Booven Paede’ aan onze rechterhand. Op deze foto uit ongeveer 1914 wordt zij bewoond door de fam. Jacob de Jong en Maria van Diepen. Deze unieke stolpboerderij is gebouwd in 1786. De boerderij heeft een bijzondere ronde hoek met een blind raam in de voorgevel, een schitterend versierde dakgoot en een statige dakkapel. Voor 1896 bevonden de darsdeuren zich links in de voorgevel. Op deze foto v.l.n.r. Piet, naast het paard Jan, Geertje, eigenaar Jacob de Jong, Marie, mevr. Maria de Jong – van Diepen, Anna, Dorus, Arie, Cor en Alie.

Helaas is om een of andere reden de prachtige dakkapel verdwenen. Onlangs is de stolpboerderij op prachtige wijze gerenoveerd door de huidige bewoner (in 2000) Hennie Failjé.

 

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall