Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Ter hoogte van waar nu de Dokter Poolstraat is kijken we de Koningspade af in de richting van de Mienakker. Op deze foto uit ongeveer 1912 zien we de stooomtram Schagen - Wognum rijden in de richting van station Hoogwoud.


Stoomtram op de Koningspade

 We zien links een gedeelte van het erf van boerderij Dorpszicht (Koningspade 22), toen bewoond door de fam. Bakker, thans bewoond door de familie Keeman. Rechts zien we de boerderij (Koningspade 23) die sinds 1909 eigendom was van J. Molenaar en gehuurd werd door Gert Ursem. In 1923 kocht de familie Beerepoot de boerderij en bewoont haar nog steeds. Een boer is bezig met het verspreiden van de mest. De mest werd meestal uitgereden in oktober. Men schepte de wagen vol waarna men die op het land weer leeg reed. Om de tien meter werd de mest met een klauw van de wagen af op kleine hopen getrokken en vervolgens verspreid. Links staan twee spelende jongens. De kleinste van de twee jongens is Nardus Bos die later de kleermakerij van zijn vader, 'meester kledermaker' Pieter Bos, overnam.

 

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall