Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Vanaf de O.L. School lopen we over de Schoolstraat verder richting Hoogwoud.

 Aan de rechterzijde treffen we de 'Manuel Hoeve'. 

Deze foto geeft een gezicht op het melkbon van de “Manuel Hoeve” rond 1910. De boerderij is gezet in 1868 voor Jan Schagen en Trijntje Koorn. In 1918 namen zijn zoon Arie Schagen en Marie Gootjes het over. Later is het bedrijf weer voortgezet door Klaas Bossen Joh. Zn. en Marie Schagen Ad. Ten tijde van onze uitgave werd de boerderij in tweeën bewoond door Klaas en Marie Bossen-Schagen en Arjan Bossen en Karin de Kruijf. Inmiddels zijn Klaas en Marie beide overleden. Tegenwoordig wordt de boerderij nog steeds in tweeën bewoond, naast Arjan en Karin wonen inmiddels ook Ilse Bossen en Bart van den Berg op de boerderij.

De naam “Manuel” is afkomstig van een van de dressuur toppaarden van Arie Schagen. Hij ging daarmee naar vele wedstrijden, tot zelfs op Texel. De verwachting was dat Manuel op Texel wel de prijs zou winnen. Maar door de tocht van Aartswoud naar Den Helder, en de boottocht naar Texel was Manuel dermate vermoeid geraakt dat hij niet meer goed wilde lopen. Ze bleven een nacht over en de volgende dag liet Arie het paard nog even over Texel draven om te laten zien dat het een goed paard was.

Op de foto zien we van links naar rechts: Jan Koorn Dzn, melker Jan Burger, melkster met houten emmer en melkblok Trijntje de Graaf en Jan Schagen.

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall