Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

We zijn doorgelopen naar het punt waar tegenwoordig de kruising Burgemeester Hoogenboomlaan met het Plantsoen is. Hier stond deze prachtige pastorie die in 1877 voor rekening van de hervormde gemeente is gebouwd.

De eerste predikant die erin woonde was ds. L.W. de Grient Dreux, de laatste bewoner dominee S.G. Oosterhof. Het gebouw toonde overeenkomst met de vijf jaar eerder gebouwde pastorie van Aartswoud. De pastorie werd in 1967, zonder enig gevoel voor cultuurhistorische waarden, gesloopt in verband met de deplorabele toestand. Op deze foto uit 1913 zijn de vele schitterende details goed zichtbaar. De smaakvolle vormtuin omringt door een smeedijzeren hek. De prachtige entree en let ook op de zonwering bij de ramen, die een luxaflex-achtige constructie kent. In het midden van de foto zien we dienstbode Jetske de Jong.

Op de plaats waar deze pastorie stond is thans (in 2000) de supermarkt Spar gevestigd, gerund door Fred en Sonja Veul. Slechts de bomen zijn behouden gebleven.

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall