Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

We vervolgen onze weg, lopen terug naar de kruising, gaan rechtsaf via de Zuiderzeestraat in de richting van de West-Friese zeedijk.

Dit is wat men daar rond 1930 zag. Links het kruidenierswinkeltje van Trijntje Zweet-Molenman. Daarvoor was het Café ‘De Doelen”. En slaapstee. Vogels van diverse pluimage hebben hier overnacht; trekkende kassiesventers, een man met een beer, etc. Het werd gedreven door Albert Bruin. Domela Nieuwenhuis heeft hier nog zijn socialisme besproken. Het is in 1949 door brand verloren gegaan. Het volgende huis dat we zien is de rund- en varkensslagerij van Jan van der Bel.

Rechts zien we de nieuwe woning die Albert Bruin liet bouwen en waarvoor de eerste steen op 24 juli 1905 werd gelegd. Albert Bruin had een kruidenierswinkel, brandstoffenhandel, had koeien en was watermolenaar van de Braakpolder.

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall