In het kader van de donateursavond van de Stichting Hoochhoutwout, is er op 4 november 2017 een interessante lezing over Grenzen in West-Friesland. Spreker is Jan de Bruin van het Westfries Archief.

Grenzen zijn van alle tijden. In West-Friesland bestaan allerlei soorten grenzen. Sommige zijn duidelijk bepaald in de vorm van een banpaal of een bord met een gemeentenaam. Culturele grenzen, zoals plaatselijke verschillen in tongval en/of uitdrukkingen in het West-Fries, zijn minder scherp te bepalen.

De lezing gaat vooral over grenzen waarvan de geschiedenis en reikwijdte goed gedocumenteerd zijn: dorps- en gemeentegrenzen. Hoe oud zijn ze eigenlijk? En waarvoor waren ze belangrijk? Is hun betekenis in de loop der eeuwen misschien veranderd? En hoe veranderlijk zijn de grenzen zelf? En als ze al veranderden, wat waren daarvan dan de oorzaken?

De oudste vermeldingen van West-Friese plaatsen passeren de revue. Maar ook de eeuwige strijd tegen het water, die op tal van plaatsen tot grenswijzigingen leidde. En uiteraard is er ook aandacht voor moderne gemeentelijke herindelingen. Kortom, de lezing belooft een veelzijdig beeld te geven van een stuk West-Friese geschiedenis waar we niet zo gauw bij stilstaan.

De avond wordt gehouden in de zaal achter café Het Huis van Egmond in Hoogwoud, aanvang 20:00 uur.

De entreeprijs is € 5,00 per persoon, de donateurs hebben vrij toegang.

In verband met het beperkt aantal plaatsen is aanmelding noodzakelijk.

U kunt zich opgeven per telefoon: 0226 354702 en mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Website designed and build by Déanluma