Graag nodigen wij u uit voor onze jaarlijkse donateuravond op zaterdag 5 november a.s. om 20.15 uur in 't Huis van Egmond in Hoogwoud.

Regelmatig wordt in West-Friesland een stolpboerderij afgebroken. Archeologie West-Friesland (het archeologisch samenwerkingsverband van zeven gemeenten) doet sinds enkele jaren ondergronds en bovengronds onderzoek naar deze boerderijen. Voorafgaand aan de sloop wordt onder meer het vierkant (de houten hoofdconstructie van de stolp) onderzocht. Het vierkant is het oudste gedeelte van de stolp en geeft daarom informatie over de ouderdom van de boerderij. Door middel van jaarringonderzoek kan de leeftijd van het vierkant zeer nauwkeurig worden bepaald. Hieruit is gebleken dat een stolpboerderij vaak veel ouder is dan je op basis van de gevels zou verwachten.

Na de sloop vindt een opgraving plaats, waarbij de ondergrondse sporen van de boerderij worden onderzocht. Hierbij komen bijvoorbeeld verdwenen kelders, funderingen en putten tevoorschijn. Aan de hand van deze gegevens kan de oude indeling van de stolp worden gereconstrueerd. Tijdens de lezing wordt ingegaan op de resultaten van diverse onderzochte stolpboerderijen in West-Friesland.

De lezing zal worden gegevens door Dieuwertje Duijn, zij is Archeoloog bij Archeologie West-Friesland. Archeologie West-Friesland is het archeologisch samenwerkingsverband van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer en Stede Broec.

 

De toegang is voor donateurs gratis, anders bedraagt de entree € 3,50 per persoon. In verband met het opstellen van de zaal en het klaarzetten van de stoelen verzoeken wij u vriendelijk door te geven of u aanwezig zult zijn: 0226-354702 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij hopen u op deze avond ook onze nieuwe uitgave te kunnen presenteren.

 

Website designed and build by Déanluma