Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Voorwoord

Door Ger Rooker, Secretaris Stichting Hoochhoutwout

Voor u ligt weer een mooi tijdschrift van Stichting Hoochhoutwout. Zoals de vele eerdere uitgaven van onze Stichting gaat het over West-Friezen. Op zich dus geen nieuws. Maar blader en lees dit gehele boekwerk maar eens door. Valt het u op? Mij wel deze keer. Het gaat over nijvere West-Friezen uit De Weere, Aartswoud en Hoogwoud. Eigenwijze mensen ja, maar ook trots en vooral ook heel sociaal. Zo kennen we ze en zo zijn ze door de eeuwen heen altijd geweest. Je moet ze echter niet de les willen lezen of hun onafhankelijkheid willen afnemen, want dan loopt het niet goed met je af. Dat overkwam Graaf Willem II. U begrijpt het al: het is 750 jaar geleden dat Graaf Willem II is gesneuveld en daar wordt hier ruim aandacht aan besteed.

Geschiedschrijving zal altijd discussie oproepen. Enerzijds is de historie gebaseerd op feiten en anderzijds is er de interpretatie van de feiten en de neiging van sommige schrijvers om te romantiseren. Gebeurtenissen worden wel eens aan elkaar verbonden en dan ontstaat er een nieuw beeld en in het ergste geval nieuwe complottheorie├źn. Dit is voer voor wetenschappers en fanatieke historici. Het levert in ieder geval discussie op. Dat is ook het geval bij de verhalen over Graaf Willem II. Moet u zich daar als lezer zorgen over maken? Nee, bij de verhalen in dit mooie boekwerk is door de schrijvers grote zorgvuldigheid betracht en waar er discussie is, wordt deze u niet onthouden. Uiteindelijk gaat het ons allen om de mooie historie van de oude gemeente Hoogwoud en haar bijzondere inwoners. Veel leesplezier met al deze mooie verhalen, u gebracht door onze schrijversgroep, over nijvere, eigenwijze, sociale maar vooral boeiende West-Friezen!

 

 

 

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall