Voorwoord

Door Ger Rooker

Geluk is heel gewoon totdat er scherven komen. Maar is het niet zo dat scherven geluk brengen? Dat geluk is Co de Rijcke ten deel gevallen. Bij zijn boerderij 'Hoochhoutwout' aan de Gouwe heeft hij vele oude borden gevonden uit een hele oude tijd. Dat was de gouwe ouwe tijd. Verhalen uit het verleden spreken tot verbeelding. Maar was het ook zo'n goede oude tijd? De vooruitgang heeft veel goeds gebracht, echter als wij de verhalen uit 'Scherven uit de Gouwe Tijd' lezen dan was er voor het leven in vroeger tijden ook wel wat te zeggen. Neem bijvoorbeeld de voortdurende schaalvergroting van de gemeente. Staat het gemeentelijk apparaat nog wel dicht bij de burger? Burgemeester Cornelis Pijper was tevens boer en productontwikkelaar, de Meshanger kaas. Zowaar een bestuurder die midden in het bedrijfsleven stond en in de gemeenschap. Een betrokken burgemeester van een zeker voor de huidige begrippen klein dorp.

Zoals u kunt zien in deze uitgave 'Scherven uit de Gouwe Tijd' kunnen er nog vele verhalen worden verteld over de oude gemeente Hoogwoud. Zeer diverse verhalen die vele aangename uurtjes leesplezier zullen opleveren. Van de herbergen in Hoogwoud, kerkelijke zangkoren, oorlogen met de Engelsen bij de Langereis tot het levensverhaal van Jaap Slooten. De schrijvers van de stichting Hoochhoutwout weten in elke verhaal een hoog niveau te halen. Dit is al weer de zevende uitgave in de reeks en wij kunnen u beloven dat er nog vele geschreven zullen worden want de inspiratie is nog lang niet uitgeput. Uiteraard staan wij altijd open voor mensen die graag een bijdrage zouden willen leveren.

De stichting Hoochhoutwout krijgt er gestadig donateurs bij, we willen deze donateurs daar graag voor bedanken en, hoort zegt het voort, op naar nog meer donateurs. We hebben gemerkt dat oud-Hoogwouders die al lang en naar ver zijn vertrokken vaak heel geinteresseerd zijn in deze uitgaven. Een donateursschap is een mooi cadeau voor een verjaardag of Sinterklaas.

 

Website designed and build by Déanluma