Voorwoord

door Ger Rooker, Stichting Hoochhoutwout

In het verleden ligt het heden. Geschiedenis wordt geschreven. In het heden ligt de toekomst. Het geschreven woord bepaalt onze visie op het verleden. In de twintigste eeuw komen daar beeld en geluid bij om gebeurtenissen vast te leggen. Deze media zijn niet vervangend maar aanvullend op wat mensen hebben geschreven. De geschiedschrijvers van de Stichting Hoochhoutwout hebben hun belangrijke geschiedkundige taak voor deze uitgave weer met verve vervuld.

In het verleden ligt het heden is de vijfde uitgave van de Stichting Hoochhoutwout. Een mijlpaal! Deze reeks zal worden gecontinueerd met ieder jaar weer een nieuwe uitgave. En, er staan nog vele mooie activiteiten op stapel, waarvan een fotoboekje er een is. Hoochhoutwout zal haar aandacht ook gaan richten op de nieuwe media want binnenkort zijn ook de eerste voorzichtige stappen op het internet te verwachten.

In het verleden ligt het heden bevat verhalen over een bijna vliegramp uit een recent verleden, een opsomming van de monumenten in de vroegere gemeente Hoogwoud, een poging tot verklaring van de namen Hoochhoutwout en Hoogwoud. Een agrarisch getint verhaal over Westfriese vrouwen in de landbouw, de geschiedkundige beschrijving van de Rundveefokvereniging en de kroniek van Olfert Schermer waarin wij het een en ander te weten komen voor het dagelijkse leven aan het einde van de negentiende eeuw en nog veel meer.

In het verleden ligt het heden is een van de uitingen van de voorspoedige groei van de Stichting Hoochhoutwout. Met een forse toename van het aantal donateurs komen nieuwe mogelijkheden in zicht. Wij hopen dat deze uitgave nog meer geïnteresseerden zal overhalen om donateur te worden. Hoochhoutwout kan dan nog meer archieven ontsluiten en u nieuwe wetenswaardigheden aanbieden over het verleden en heden van Hoogwoud.

 

Website designed and build by Déanluma